Triggerpoint therapie

 

Triggerpointtherapie is een therapievorm om Neuro Musculaire Triggerpoints (NMTrP’s) te behandelen. Triggerpoints staan in de volksmond bekend als spierknopen. Het zijn eigenlijk zeer lokale verkrampingen in spieren waar, als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof, een overgevoelige plek ontstaat. Van buitenaf zijn deze spierknopen voelbaar als pijnlijke harde bobbeltjes of strengetjes en een veel voorkomende oorzaak van pijnklachten in het lichaam. Wanneer je er flinke druk opgeeft, kan dit een uitstralende pijn opwekken in een ander deel van het lichaam. Triggerpoints kunnen in alle spieren in het lichaam ontstaan, en altijd op vaste plaatsen. Namelijk daar waar het zenuwstelsel informatie op de spier overbrengt. Vaak is de oorzaak overbelasting, stress of een slechte houding, maar ook een val of ongeluk, te weinig beweging of slechte voeding kunnen leiden tot het ontstaan van triggerpoints.

 

Hoe ontstaan triggerpoints precies?

Een spier is opgebouwd uit afzonderlijke spiervezels. In de normale ruststand is een spiervezel noch uitgerekt, noch samengetrokken. Wanneer een overbelaste spier door een microscoop wordt bekeken, blijkt dat een aantal spiervezels op een bepaald punt meer zijn samengetrokken dan in het omringende gebied. Hierdoor ontstaat een lokale verdikking en slechte doorbloeding waardoor afvalstoffen zich ophopen en vervolgens samenkleven. Dit zijn triggerpoints. Triggerpoints houden het overige deel van de spiervezel op grote spanning. Dit veroorzaakt het stijve gevoel in een spier.

 

Het uitstralingsgebied

Elk triggerpoint heeft een specifiek pijnuitstralingsgebied dat in veel gevallen een ander gebied bestrijkt dan de plek van het triggerpoint zelf. Een triggerpoint in de kleine bilspier, veroorzaakt een pijn die uitstraalt tot in de enkel. En veel spanning in de monnikskapspier, kan leiden tot hoofdpijn. Ook kan het voorkomen dat een spier in het schouderblad behandelt wordt, terwijl dit in de arm gevoelt wordt. Elk triggerpoint heeft dus een uniek pijnpatroon dat soms totaal andere lichaamsdelen bestrijkt. Door deze kennis blijken een hoop "vage" pijnklachten nu wel verklaarbaar en behandelbaar.

 

Gevolgen van triggerpoints

Triggerpoints kunnen ten grondslag liggen aan een groot aantal aandoeningen.

  • Een triggerpoint in een spier houdt de gehele spier op spanning. Dit leidt tot een pijnlijke stijfheid en klachten als: stijfheid van nek en schouders, rugpijn, bilpijn, RSI etc.
  • Door hoge spanning in de spier oefent de aanhechting van de spier (pees) meer trekkracht uit op het bot wat kan leiden tot aanhechtingsproblemen. Bekend zijn de tenniselleboog, een peesontsteking aan de schouder en achillespeesklachten.
  • De hoge spanning in een spier die in stand wordt gehouden door aanwezige triggerpoints, kan tevens leiden tot inklemming van andere delen zoals bloedvaten en zenuwen. Hiervan is sprake bij ischias en bij het carpaal tunnel syndroom.
  • Tenslotte kunnen triggerpoints vanwege hun afgeleide pijn de oorzaak zijn van hoofdpijn of pijn aan de armen, benen, hoofd en romp.

 

Behandeling van triggerppoints

Triggerpointtherapie is altijd onderdeel van een massagebehandeling. Massage technieken bevorderen ontspanning van spiervezels ter hoogte van het triggerpoint en verbeteren de doorbloeding. Technieken die vaak worden toegepast zijn diepe strijkingen of continue druk. Een andere effectieve manier om uw klachten te verminderen is het zelf behandelen van uw triggerpoints. Dit kan met of zonder hulpmiddelen. Bij ons kunt u aanleren hoe u uwzelf thuis kunt behandelen.

 

De meeste klachten zijn met een triggerpointbehandeling binnen 4 tot 8 sessies verholpen. Chronische klachten vereisen meestal meer tijd en toewijding, maar ook hier is binnen 6 sessies vaak sprake van een aanzienlijke verbetering. Een permanente afwezigheid van klachten is afhankelijk van de oorzaak en instandhoudende factoren.