Wat is een neurotransmitterprofiebepaling of Braverman test?

 

Heb je last van stress, gevoelens van depressie, angsten, voel je je onrustig, heb je het idee dat je daadkracht is verminderd of gaan je cognitieve functies achteruit?  Dan kan de Bravermantest inzicht geven in verstoringen met de neurotransmitters. U wilt mogelijk weten hoe het herstel van mentaal-emotionele klachten ondersteund kan worden met de juiste voeding en supplementen om de neurotransmitters weer in de oorspronkelijke balans te brengen.

 

De Neurotransmitterprofielbepaling volgens Braverman is een lange vragenlijst met ja/nee vragen. Neurotransmitters zijn overdrachtsstoffen die zorgen voor de communicatie in de biochemie van het lichaam. Het doel van deze profielbepaling is om een inzicht te krijgen in de kracht en verzwakking van het neuro-biochemische systeem en de daarbij behorende (gezondheids)klachten. Bij ieder neurotransmitterprofiel, ook wel natuur genoemd, hoort een reeks aan kenmerken. Door het herstellen van één of meerdere verzwakte neurotransmitterprofielen en het aanvullen van tekorten, kan in de basis het genezingsproces worden versterkt. Deze bepaling bestaat uit twee delen. In beide delen kunnen vragen uitsluitend beantwoord worden met Ja of nee. Deel A bepaalt het van nature overheersende neurotransmitterprofiel. Deel B bepaalt of er sprake is van neuro‚Äźbiochemische tekorten binnen het neurotransmitterprofiel.

 

De bepaling volgens Braverman is gebaseerd op ervaringen en ontwikkelingen over de laatste 50 jaar. Het combineert kennis uit observatie en experimenten die wereldwijd gepubliceerd zijn, onderzocht zijn door andere vooraanstaande neurowetenschappers en bevestigd in klinische settings.

 

Geen enkele bepaling kan uiteraard de neurobiochemie volledig weergeven. De antwoorden op de vragen geven patronen weer van gedrag, gevoelens en gedachten, die direct verbonden zijn met de neurotransmitters in het brein. De “natuur” van een persoon is de combinatie van persoonlijkheid, geheugen, aandacht en fysieke gezondheid. 

 

Hieronder volgt een korte uitleg over de vier belangrijkste neurotransmitters die getest worden door middel van de Bravermantest.

Dopamine

Dopamine zorgt met name voor activiteit in het voorste gedeelte van het brein, de frontale cortex, en de motorische cortex. Dopamine stimuleert het metabolisme, speelt een rol bij de ademhaling en speelt een belangrijke rol bij het beloningssysteem van het brein. Personen met een dopamine natuur zijn vaak krachtig, hebben hun woordje klaar en zijn snel van begrip. Zo'n 17% van de bevolking heeft een Dopamine natuur.

Dopamine natuur:
Iemand die van nature over veel dopamine beschikt, heeft een sterke wil, weet precies wat hij/zij wil en hoe dat voor elkaar te krijgen. De persoon is vastberaden, kan lang gefocust zijn en kan zich goed concentreren. Deze persoon kan strategisch denken, goed plannen en organiseren, problemen oplossen en visies bepalen. Deze persoon is niet erg gevoelig, mist snel inlevingsvermogen, is krachtig en heeft veel breinenergie.

Dopamine tekort:
Iemand die een tekort aan dopamine heeft, uit zich als eerste in een verminderde concentratie, moeite met plannen en moeite met keuzes maken. Deze personen kunnen moe wakker worden, wat aankomen in gewicht en kunnen sociaal contact vermijden. Bij een groot tekort, kunnen personen zich somber en lusteloos voelen. Tevens zijn deze personen gevoelig voor verslavingen.

Serotonine

Serotonine heeft een helend, verzorgend en verzadigend effect op het lichaam en brein. Tevens reguleert deze neurotransmitter het waak/slaapritme omdat het de voorloper is van het hormoon melatonine. Deze neurotransmitter is tevens intensief betrokken bij de centrale regulatie van de eetlust, temperatuur, pijn, bloeddruk, stemming en het gedrag. Zo'n 16% van de bevolking heeft een Serotonine natuur.

Serotonine natuur:
Iemand die van nature over veel serotonine beschikt, is een realist, sterk in anticipatie en soms wat impulsief. Deze persoon houdt van meedoen om het plezier en niet om het doel. Hij/zij ziet presteren als iets meteen gedaan hebben. Deze persoon houdt niet van gewoontes en routines en gedijt goed bij verandering. De persoon is handig en opmerkzaam, is vindingrijk en heeft een goede motoriek. Hij/zij is optimistisch, opgewekt en makkelijk in de omgang.

Serotonine tekort:
Iemand die een tekort aan Serotonine heeft, merkt dit in eerste instantie in het verlies van enthousiasme in de dagelijkse dingen. Er wordt minder genoten van het eten en er kunnen darmproblemen ontstaan. Tevens heeft de persoon moeite om de diepe slaap te vatten. De vitaliteit vermindert en dit kan leiden tot een depressie.

 

GABA

Gaba is een remmende neurotransmitter en remt neuronale activiteit in het brein. Het zorgt ervoor dat bepaalde delen van het brein uitgezet kunnen worden waardoor bepaalde prikkels niet meer binnen komen. Dit zorgt voor rust in het hoofd. Tevens zorgt het voor relaxatie van de spieren. Deze neurotransmitter heeft kalmerende eigenschappen, net als valium. Zo'n 50% van de bevolking heeft een GABA natuur.

GABA natuur:
Iemand die van nature over veel GABA beschikt is uitermate betrouwbaar en komt altijd op tijd. Deze persoon kan doelen stellen, organiseren en plannen. De meest karakteristieke kenmerken zijn punctualiteit en een praktische instelling. Hij/zij is verstandig en degelijk tegenover anderen. Deze persoon is een echte teamplayer die niet op de voorgrond staat en staat altijd klaar voor advies en een luisterend oor.

GABA tekort:
Iemand die een tekort aan GABA heeft, merkt dit in eerste instantie in onrust, stress en irritatie. De slaap wordt steeds vaker verstoord. Iemand wordt prikkelgevoelig en steeds meer geluiden komen binnen. De hersenen worden niet meer 'uit' gezet. 's nachts kan iemand ook blijven piekeren waardoor de diepe slaap niet gevat wordt. Overdag wordt die persoon moe en krijgt last van stemmingswisselingen.

 

Acethylcholine

Acetylcholine is de neurotransmitter van het (para)sympatische zenuwstelsel (zorgt voor de actie en de ruststand in het lichaam). Deze boodschapperstof zorgt onder andere voor de prikkeloverdracht van de motorische zenuwen naar de skeletspieren. Acetylcholine is tevens een bouwsteen voor de myelineschede (isolatie van de zenuwbanen). Zo'n 17% van de bevolking heeft een Acetylcholine natuur.

Acetylcholine natuur:
Iemand die van nature over veel acetylcholine beschikt, is vaak gevoelig en sociaal ingesteld. Deze persoon is zintuiglijk geörienteerd, flexibel, creatief en impulsief. Een snelle denker, die constant aan anderen denkt, hij/zij beleeft plezier aan het enthousiast uitwisselen van ideeën en staat hierdoor open om alles te proberen. Deze persoon is charismatisch en goed in het onderhouden en het maken van vriendschappen.

Acetylcholine tekort:
Iemand die een tekort aan Acetylcholine heeft, merkt dit in eerste instantie aan het verminderd denken, verminderde zintuiglijke waarneming, afnemend enthousiasme en vergeetachtigheid. Als het brein trager wordt, wordt het lichaam ook trager.