Medical taping

 

De sportliefhebber is er waarschijnlijk al bekend mee: de gekleurde tape die de kuiten, bovenbenen of armen van (top)sporters siert. Ook bij niet-sporters wordt dit zogenaamde medical tape steeds vaker toegepast. Waarom eigenlijk?

 

Wat is medical taping?

"Medical taping is de verzamelnaam voor het tapen met de karakteristieke, fel gekleurde, elastische tape. Er zijn verschillende soorten tape op de markt (Curetape, Kinesiotape, X-tape) met allemaal een vergelijkbaar uiterlijk en functie. Medical Taping is een vorm van tapen, waarbij elastisch tape wordt toegepast, om lichamelijke problemen te verhelpen en voorkomen. De elastische tape ondersteunt het spierstelsel, maar ook de lichaamseigen genezingsprocessen en beïnvloedt de neurologische en circulatoire systemen zonder de bewegingsvrijheid te beperken.

 

De achterliggende gedachte hierbij is dat spieren niet alleen invloed hebben op de bewegingen van het lichaam, maar bijvoorbeeld ook op de bloedsomloop, het lymfestelsel en daarnaast ook de lichaamstemperatuur beïnvloeden. Als de spieren niet goed werken, kan dat dus resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen. Wanneer de niet goed functionerende spieren echter ondersteunt worden met deze speciale elastische tape, zal dat het zelf-herstellend vermogen van het lichaam stimuleren.

 

Het uitgangspunt van medical taping is dus onder andere dat lichaamsbeweging en spieractiviteit nodig zijn om lichamelijke problemen te voorkomen of te genezen. De tape, die lijkt op de menselijke huid, kan de lichamelijke functies verbeteren en gekwetste spieren en gewrichten ondersteunen, zonder het lichaam te beperkingen in haar bewegingsmogelijkheden.

 

Bij medical taping wordt tape gebruikt die dezelfde rekbaarheid heeft als de huid, erg dun is en goed plakt. Het is daarbij ventilerend, huidvriendelijk, vochtbestendig en anti-allergisch. Het is wel aan te raden om de tape op een droge, vetvrije, onbehaarde huid te gebruiken. Voor het verwijderen kun je de tape het beste even nat maken.

 

Voor welke klachten is medical taping geschikt?

Medical tape kan worden toegepast bij veel verschillende soorten klachten. Toepassingen van de tape zie je tegenwoordig vooral terug in de sportwereld. Bij klachten aan het bewegingsapparaat wordt de tape vaak ingezet om gewrichten te ondersteunen, of spieren te beïnvloeden om spanningstoename óf juist afname te realiseren. Denk hierbij aan; lage rugklachten, hamstringblessures, kuitzweepslag, schouderproblemen, enkelinstabiliteit en allerhande knieklachten, waaronder de welbekende lopersknie en springersknie.

 

Tape kan ook gebruikt worden voor houdingscorrectie, zwellingreductie bij bijvoorbeeld heamatomen, pijnvermindering, het verbeteren van de huidconditie bij littekens, menstruatieklachten en niet te vergeten bij hooikoorts,  COPD, astma en aanverwante ademhalingsklachten die tot benauwdheid leiden. Tapen bij hooikoorts helpt ongeveer 80% van de mensen van hun klachten af. Medical taping is dus enorm veelzijdig

 

Kun je ‘ingetapet’ alles doen?

Afhankelijk van de gebruikte techniek en de huid kan de tape tussen de vier en zes dagen blijven zitten. In die tijd kun je er alles mee doen: sporten, douchen en zelfs zwemmen! De tape is ademend en voert vocht af, dus hij veroorzaakt ook geen weke huid onder de tape.