Bindweefselmassage

 

Bindweefselmassage is een vorm van massage, waarbij een mechanische prikkel aan specifieke zenuwvezels in het onderhuids bindweefsel wordt gegeven. Dit is de laag die zich tussen de spieren en de huid bevindt. Er wordt ook wel gesproken over segmentale therapie. Het uitgangspunt bij deze massage is namelijk dat bepaalde zones van het lichaam in verbinding staan met organen, klieren en andere weefsels. Deze zones staan bekend als de zones van Head, genoemd naar de Engelse neuroloog Henry Head (1861-1940) die deze samenhang heeft ontdekt. Door het bindweefsel in de zones te stimuleren, worden de corresponderende weefsels gestimuleerd en blokkades opgelost.

 

Het menselijk lichaam is opgebouwd volgens 'segmenten', zoals een warenhuis met 'etages'. Organen of lichaamsdelen binnen een segment worden vanuit dezelfde ruggenmergwortels geinnerveerd (van zenuwen voorzien);  ze behoren tot dezelfde 'etage'. De prikkel die ontstaat bij bindweefselmassage komt binnen in het ruggenmerg en kan vervolgens alle lichaamsdelen binnen de betreffende segmenten bereiken. Een segmentale relatie betekent dus dat er een relatie en een onderlinge samenwerking bestaat tussen organen, huid, spieren, bloedvaten en skelet. Die relatie is gebaseerd op onderlinge verbondenheid (dezelfde 'etage').

 

Een segment bestaat o.a. uit de volgende onderdelen: huid, spieren, botten, kapsel, banden, organen, zenuwweefsel en bloedvaten. Wanneer een storing binnen een segment optreedt, is deze het eerst zichtbaar (via inspectie) en voelbaar (via palpatie) in het onderhuids bindweefsel. Door de verminderde stofwisseling treedt uitdroging op met huidintrekkingen (zichtbaar) en huidverklevingen (voelbaar) tot gevolg. Er is dan sprake van een segmentale dysregulatie (verstoring).

 

Indicaties voor een bindweefselmassage

  • Hoofdpijn en migraine
  • Buik- en borstkas aandoeningen
  • Maag- en darm aandoeningen
  • Doorbloedingsstoornissen
  • Aandoeningen aan het bewegingsapparaat
  • RSI klachten
  • Gewrichtsproblemen

 

Hoe ziet een behandeling eruit?

Elke behandeling wordt begonnen met een visuele inspectie gevolgd door een segmentaal onderzoek, dat zittend in gecorrigeerde houding (met ontbloot bovenlichaam) of liggend op de buik op de behandeltafel, wordt uitgevoerd. Hierbij wordt het bindweefsel van de rug in plooien opgeduwd en/of getild. Hieruit kan worden opgemaakt waar zich huidverklevingen of intrekkingen bevinden. Vervolgens wordt door middel van massagehandgrepen op het bindweefsel de doorbloeding gestimuleerd en de verschillende structuren losgemaakt. Afvalstoffen worden losgemaakt en de balans in het bindweefsel wordt hersteld. Tussentijds en na afloop zal het onderzoek van de rug worden herhaald om te controleren of het gewenste effect bereikt is.

 

Tijdens de bindweefselmassage wordt er gebruik gemaakt van verschillende technieken. De zogenoemde oppervlakkige en diepe technieken. De oppervlakkige technieken zijn een soort warming-up zodat de huid wordt voorbereid op de diepe technieken. De doorbloeding van de huid wordt hierdoor al aangezet en de spanning ervan zal wat afnemen. Bindweefselmassage begint altijd met de oppervlakkige technieken, ongeacht wat de klachten zijn. Deze techniek kan gevoelig zijn. De diepe technieken echter, worden specifiek en volledig toegepast op de spanning in het bindweefsel. Deze techniek moet als scherp (nagel) ervaren te worden.

 

Effecten van bindweefselmassage

Bindweefselmassage kan in eerste instantie een wat onprettig (scherp) gevoel geven. De behandeling is meestal wel zeer effectief. Door de aangedane zones te stimuleren worden ook organen gestimuleerd en zullen blokkades verdwijnen. Bindweefselmassage kan bij verschillende indicaties en op verschillende manieren toegepast worden. Positieve resultaten zijn: afname van weefselspanning, functieverbetering en vermindering van bestaande klachten. De doorbloeding van de huid neemt toe en de staat van het bindweefsel wordt hierbij verbeterd.

 

Behandelfrequentie

Het aantal behandelingen dat nodig is om resultaat te boeken varieert en is sterk individueel bepaald (mentaal en fysiek) en afhankelijk van het weefsel. Ook het effect van de behandeling is hierbij een graadmeter. In het begin van de behandeling, als de weefselspanning hoog is, duren de behandelingen langer dan bij vervolgbehandelingen. Bij hoge spanning zal namelijk de dosering laag en langzaam zijn. Voor een goed resultaat is het van belang om de eerste behandelingen snel op elkaar te laten volgen. De behandeling zal ongeveer 15 tot 20 minuten duren. Omdat bindweefselmassage meestal erg intensief is, kan het goed zijn om met een ontspanningsmassage  af te sluiten. Dit gebeurt in overleg met de cliënt.

 

Mogelijke bijwerkingen

Na de behandeling, en soms al tijdens de behandeling, treedt de zogenaamde “na-reactie” op. Dit kan bijvoorbeeld een verhoogde gevoeligheid of een ietwat beurs gevoel zijn. Deze reactie is acceptabel wanneer het niet langer aanhoudt dan 24 uur. Ook kunnen er klachten zijn als: hoofdpijn, duizeligheid, een naar gevoel, klachten in armen of benen, transpireren, of een slaperig of loom gevoel. Heel soms komt kwaddelvorming (histamine reactie) met of zonder jeuk voor. Dit zijn zeer positieve en welkome reacties. Het betekent dat er goed op de massage wordt gereageerd.

 

Deze klachten zullen vanzelf verdwijnen. Wel is het van belang om dit aan te geven, zowel tijdens de behandeling, maar ook als u eventuele bijwerkingen later ervaart. Het is ook belangrijk dat u veel drinkt na de behandeling om afvalstoffen kwijt te raken en mogelijke bijwerkingen tegen te gaan.

 

Contra-indicaties

  • Koorts
  • Hartklachten
  • Bloeddruk problemen
  • Slikken van bloedverdunners
  • Gebruik van corticosteroiden
  • Algehele malaise
  • Hemofilie
  • Chronisch eczeem
  • Actieve ontstekingen op de te behandelen huid
  • Na zeven maanden zwangerschap