Floaten en zwangerschap

 

Het is de gewichtloosheid, die het floaten voor zwangere vrouwen zo aangenaam maakt. De gewichtloosheid verlicht de druk op spieren en gewrichten voor een korte periode volledig, waardoor deze versneld herstellen. Floaten geeft directe pijnverlichting omdat er geen enkele druk op spieren en gewrichten wordt uitgeoefend. Dit doet vooral de extra belaste wervelkolom bij zwangere vrouwen goed. De spieren in de onderrug, die dan vaak zeer hard aanvoelen, ontspannen zich en kunnen tijdens het floaten weer optimaal doorbloed raken. Door de rust en ontspanning die het floaten met zich mee brengt, kan dit een gunstig effect hebben op de “harde buiken”. Bovendien zorgt de horizontale ligging ervoor, dat het lichaamsvocht weer gelijkmatig kan circuleren. Ook het zenuwstelsel profiteert van het uitblijven van de zwaartekracht: de spijsvertering komt op gang en de bloeddruk daalt. Er is een betere uitwisseling van voeding en afvalstoffen in de placenta als gevolg van betere doorbloeding van de weefsels. Floaten stimuleert ook de aanmaak van endorfine – een chemische stof aangemaakt door de hersenen waardoor we ons prettig gaan voelen. Hierdoor ervaar je minder pijn en bovendien bevordert het de gemoedstoestand. De enige andere activiteit die de aanmaak van endorfine in de hersenen stimuleert is lichaamsbeweging.

 

Samen zijn met je baby

Maar niet alleen het lichaam vindt herstel tijdens floaten, ook de gemoedstoestand vindt rust. Floaten is een unieke manier om tot geestelijke rust te komen, waarbij u even volledig ontspant en tijd krijgt voor uzelf en uw ongeboren kind. Deze nieuwe energie kan ook de relatie met de baby versterken: want bij het floaten wordt u zich veel bewuster van de ongeboren baby, alleen u en uw baby lijken te bestaan. U bevindt zich beiden in dezelfde toestand: de baby in het vruchtwater, u als moeder in het water van de floatcabine. Floaten wordt aangeraden vanaf 3 - 8 maanden zwangerschap. Heeft u veel last van misselijkheid of heeft u bepaalde medische indicaties, zoals een extreem hoge- of lage bloeddruk, zwangerschapsdiabetes of een andere aandoening, overleg dan eerst met uw huisarts of verloskindige.

 

Na de zwangerschap

Ook na de zwangerschap is het heerlijk om te floaten. Na een grote inspanning van het lichaam is met floaten het herstel makkelijker terug te vinden. Na de geboorte van een kind kan een slaaptekort optreden of deze is zelfs al ontstaan tijdens de zwangerschap. 1 uur floaten staat gelijk aan 4 tot 5 uur slaap en kan daarom zeer doeltreffend zijn