Home » Floaten » Floaten

Floaten

Floaten is een therapievorm die steeds bekender wordt. Floaten is het gewichtloos drijven in een cabine waarbij de temperatuur van het water en de omgevingstemperatuur gelijk zijn, namelijk zo´n 35,5 graden. Hierdoor wordt het contact tussen het lichaam en het water niet gevoeld, waardoor u het gevoel krijgt dat u zweeft. Het speciale Epsomzout in het water zorgt ervoor dat de zwaartekracht geen vat op u krijgt. Bij floaten draait alles om ontspannen zonder inspanning. Door het gebrek aan prikkels, zoals geluid, licht en zwaartekracht, heeft u geen afleiding. 1 uur floaten staat gelijk aan 5 uur slaap. Floaten is dus perfect wanneer u het hoofd even wilt leegmaken, maar tegelijkertijd ook het lichaam een oppepper wilt geven. Uw huid voelt na de behandeling zacht aan, want door het gebruik van het Epsom-zout, wordt de zuurgraad van de huid niet aangetast. Bovendien bevat Epsomzout veel magnesium dat tijdens het floaten door het lichaam wordt opgenomen. Dit is belangrijk omdat veel mensen een tekort hebben aan dit onmisbare mineraal.

 

De positieve effecten van Floaten

Floaten heeft grote voordelen en wordt effectief bevonden bij het bestrijden van pijn. In het bijzonder bij mensen die last hebben van rugpijn heeft het floaten een heilzame werking.

Maar ook mensen met reumatische klachten, fibromyalgie en gewrichtsklachten zullen om dezelfde redenen baat hebben bij een floatsessie. Floaten heeft een positieve invloed op uw lichaam, geest, welzijn en prestaties: u gaat er beter van slapen, het bevordert uw stemming en topsporters herstellen er sneller van. Floaten verbetert de gemoedstoestand doordat de hormonen dopamine en endorfine vrijkomen. Stress verdwijnt als sneeuw voor de zon en lichamelijke pijn, zoals hoofdpijn en nekpijn, verminderen daarmee ook. Van floaten wordt je blij! Onderzoek heeft uitgewezen dat met floaten de bloeddruk, hartslag en het aantal stresshormonen in het lichaam verlaagt worden. Heeft u last van overbelaste spieren of heeft u iets te hard getraind? Tijdens het floaten bent u gewichtsloos. Hierdoor kunt u de spieren niet belasten, waardoor er sneller herstel zak optreden. Bovendien werkt floaten prestatieverhogend bij (top)sporters

 

De positieve effecten van magnesium

Magnesium is een van de belangrijkste mineralen in ons lichaam en wordt, naast water en zuurstof, gezien als bouwsteen van het leven. Door onze veranderende eetpatronen hebben veel mensen een magnesiumtekort.  Symptomen van magnesiumtekort zijn onder andere prikkelbaarheid, angst, slaapproblemen, ongecontroleerde spierbewegingen, spierpijn en  spierkramp (restless legs), duizeligheid, hoofdpijn en migraine, stress, vermoeidheid, hartkloppingen en constipatie. Door de magnesium die aanwezig is in het Epsom zout is het lichaam in staat om de magnesiumbalans beter op orde te brengen. Magnesium kan worden verkregen uit voedsel of supplementen maar namelijk ook door opname door de huid. Het magnesium dringt binnen door de zweetkliertjes in de huid en wordt direct (buiten het spijsverteringsstelsel om) opgenomen in de onderliggende bloedvaatjes.

U kunt zich voorstellen dat 60 minuten dobberen in Epsom zout daarom een significante bijdrage levert aan de magnesiumbalans van het lichaam. Een betere magnesiumbalans heeft grote gezondheidsvoordelen. Niet alleen worden de eerder genoemde symptomen van magnesiumtekort aangepakt, maar magnesium heeft ook een belangrijke regulerende functie  en speelt een rol bij meer dan 300 processen in het lichaam.

 

Ontgiften door floaten

Vanwege de werking van het magnesiumsulfaat is floaten ook een zeer effectieve manier om te detoxen (ontgiften). De sulfaten binden zich aan zware metalen en gifstoffen waarna ze via de natuurlijke weg het lichaam verlaten.

 

Hoe lang duurt een floatsessie?

Om volledige ontspanning en pijnvermindering te krijgen duurt een floatsessie gewoonlijk 60 minuten.  Daarnaast krijgt u de gelegenheid om na het floaten te douchen (daarvoor hoeft u niets mee te nemen, alles is aanwezig)  en rustig bij te komen onder het genot van een kop verse kruidenthee of koffie. 

 

Kijk ook eens naar onze combinatiebehandeling: massage en floaten voor de ultieme ontspanning!

 

GOED OM TE WETEN

  •  Floaten doet u in een voor u alleen gereserveerde ruimte.
  •  Drink vlak voor de behandeling geen koffie of alcohol. Een lichte maaltijd is wel toegestaan.
  •  Niet scheren of ontharen vlak voor een floatsessie. De huid is dan zeer gevoelig voor het zoute water.
  •  Floaten voor 2 personen is niet aan te raden. Het effect van floaten is juist gebaseerd op de rust die u voor uzelf neemt. Wilt u      toch samen komen, kijk dan eens naar ons speciale duo-arrangement.
  •  Het is onmogelijk om te verdrinken wanneer u eventueel in slaap valt. Door het grote drijfvermogen kunt u zich niet 'zomaar'     omdraaien zonder daar enige moeite voor te doen.
  •  U kunt ook floaten wanneer u zwanger bent. Tijdens de behandeling worden de rug en wervelkolom namelijk ontlast     waardoor u zich optimaal kunt ontspannen. Alleen wanneer u veel last heeft van misselijkheid, wordt het afgeraden om te     floaten. Overleg dan eerst met uw huisarts of verloskundige.