Wat is Covid 19?

 

Covid-19 is een ziekte die wordt veroorzaakt door een nieuwe variant van het coronavirus (SARS-CoV-19). SARS staat voor Severe Acute Respiratory Syndrome (vertaald: ernstig acuut ademhalingssyndroom). Het virus verspreidt zich via ademhalingsdruppels (niezen, hoesten) en tijdens nauw persoonlijk contact. Besmetting vindt plaats via de neus en kenmerkt zich in een vroeg stadium door luchtwegklachten en koorts. In een later stadium kunnen ademhalingsproblemen en aantastingen in de reuk of smaak ontstaan. Het COVID-19 behandelprotocol omvat Vitamine K, Vitamine C, Omega-3, Vitamine D3, Zink, S-Acetyl-L-Glutathion en Resveratrol.

Wat COVID-19 met je lichaam doet:

Beginstadium: in het beginstadium van de infectie richt SARS-CoV-2 zich voornamelijk op specifieke cellen in de neus en bronchiën: de nasale, bronchiale epitheelcellen en pneumocyten. Het virus bindt zich hier via het spike-eiwit (S-eiwit) aan de ACE-2 receptor. Het gebruikt de ACE-2 receptor als boodschappersmolecuul om de cellen binnen te dringen en te infecteren. De slijmbekercellen en trilhaarcellen in de neus bevatten veel van het RNA-boodschappersmolecuul ACE-2. Hierdoor wordt het binnendringen van het coronavirus in de gastheercellen bevordert.

Net zoals bij andere respiratoire virale ziekten, zoals het influenzavirus, kan ernstige lymfopenie optreden wanneer COVID-19 de T-lymfocyten infecteert en doodt. Hierbij ontstaat er een tekort aan witte bloedcellen die essentieel zijn voor de normale functie van het immuunsysteem. Hoewel in deze fase zich niet altijd symptomen voordoen zijn milde verkoudheidsklachten, zoals een zere keel en hoest, gemeld. Ook vermoeidheid en lichte verhoging komen in dit stadium voor.

Tweede stadium: in een later stadium van de infectie, wanneer de virale besmetting versnelt, wordt de epitheel-endothele barrière aangetast. Dit betekent dat het “oppervlakteweefsel” van de cellen wordt aangetast. Hierbij moet je denken aan huid, darmen maar ook de binnenkant van bloed- en lymfevaten, en specifiek de kleine bloedvaten in de longen. Hierdoor ontstaat een stroom van monocyten en neutrofielen en wordt de ontstekingsreactie in werking gezet. Kenmerkend in dit stadium is een disfunctionele zuurstofoverdracht, een verminderde zuurstofcapaciteit en een verminderde diffusiecapaciteit. Kortademigheid, koorts en extreme vermoeidheid werden gemeld in dit stadium.

Derde stadium/ernstige besmetting: in een nog later stadium treedt een sterke activering van de bloedstolling en consumptie van stollingsfactoren op. Ontstekingen in het longweefsel en longepitheelcellen kunnen leiden tot trombosevorming en bijdragen aan complicaties bij trombotische complicaties, zoals diepe veneuze trombose en longembolieën. Ook kan er zich virale sepsis ontwikkelen, waarbij levensbedreigende orgaanstoornissen ontstaan door een ontregelde reactie van de gastheer op de infectie. In dit vergevorderde stadium kunnen patiënten te maken krijgen met koorts, kortademigheid, longontsteking, shocklong tot septische shock. In het ergste geval kunnen deze symptomen zelfs leiden tot de dood.

 

Verschijnselen:

De infectie kan worden overgedragen door asymptomatische, presymptomatische en symptomatische dragers. De gemiddelde incubatietijd is 5 dagen. Ruim 97,5 procent van de mensen die symptomen ontwikkelen doet dit binnen 11,5 dagen. Bij 80 procent van de mensen gaat de ziekte voorbij met milde symptomen en zonder ziekenhuisopname. 20 procent ontwikkelt ernstige klachten zoals ademhalingsproblemen, pijn op de borst of neurologische symptomen. Sterftegevallen zijn meestal mensen met onderliggend lijden (risicofactoren), zoals mensen met diabetes, obesitas of auto-immuunziektes.

 

LET OP! Raadplaag bij milde tot zware klachten altijd uw huisarts.

Symptomen:

  • Verkoudheidsklachten (loopneus/niezen/zere keel)
  • Hoest
  • Verhoging/koorts
  • Verhoogde sputumproductie
  • Moeheid/vermoeidheid
  • Ook gemeld: diarree, duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid en braken, bindvliesontsteking, aangetast smaak- of reukvermogen
  • Koorts >38 graden
  • Kortademigheid/benauwdheid
  • Huiduitslag of verkleuringen van de vingers en tenen
  • Longontsteking (pneumonie)
  • Acuut respiratoir stress syndroom (shocklong)
  • Septische shock

 

Voedingsadviezen:

Versterk je immuunsysteem tegen COVID-19!

Ondersteun je immuunsysteem ter preventie van een zwaar verloop met voeding die bestaat uit grote hoeveelheden groenten en fruit. Zorg voor een voldoende inname van de essentiële vitaminen en mineralen. Drink voldoende water.

 

  • Circa. 600-800 gram verse groenten
  • 2 tot 3 stuks fruit per dag (zoet fruit met mate)
  • Volkoren rijst en graansoorten
  • Rood vlees met mate, maximaal 1 keer per week.
  • Varieer elke dag door magere vleessoorten om te wisselen met vegetarische maaltijden
  • Volle zuivelproducten met mate
  • Circa 25 gram (een handje) noten en zaden per dag voor de gezond, onverzadigde vetzuren
  • Geraffineerde suikers vermijden. Zoetstoffen met mate
  • Frisdranken en geraffineerde vruchtsappen vermijden
  • Alcohol het liefst vermijden.
  • Orthomoleculaire supplementen die rijk zijn aan antioxidanten
  • Zorg ook voor voldoende beweging in de buitenlucht voor de opbouw van een goede weerstand.

 

Risicofactoren voor een ernstig verloop van COVID-19:

  • Veroudering (leeftijd)
  • (auto)-immuniteit
  • Overgewicht
  • Diabetes
  • Hoge bloeddruk (hypertensie)
  • Coronaire hartziekten
  • Voedingstekorten
  • Stress

 

Advies nodig of een behandelplaan op maat bij restklachten na corona? Kom vrijblijvend langs voor een gratis intakegesprek.